O výrobcích - Abrex zmapuje dějiny motorismu - 1:43

zdroj: Jan Záluský, www.ihned.cz/zalusky, 14.5.2008

Kdo chce ukojit stesk po osobních autech.motorkách či náklaďácích, které se proháněly po československých ulicích, bude mít brzy šanci. Česká hračkářská firma ABREX, vyrábějící kovové modely, hodlá letos potěšit příznivce techniky vyráběné za předlistopadové éry.

„Chceme zmapovat produkci dopravních prostředků vyráběných v době nesvobody. S takovou kolekcí ještě nikdo nepřišel ani tehdy, po sametové revoluci,“ vysvětluje Radek Bukovský, spolumajitel firmy, která se doposud orientovala zejména na modely značky Škoda.

Fandové modelů se mohou na podzim těšit na legendární padesátku Jawa Pionýr známou pod označením Pařez, Jawu kývačku či na motorky jezdící plochou dráhu a nebo „šestidenní“. Zákazníky bude lákat i motocykl na němž jezdil slavný český závodník František Šťastný. Příznivce zemědělství zase osloví detailně zpracované traktory Zetor. V plánu je i nákladní Praga V3S ve verzi valník, skříň a cisterna či nákladní automobil Avia. Fanoušky autobusové dopravy jistě nenechá klidné model autobusu Škoda 706 RTO s přezdívkou „vajíčko“, který v letech 1958-1972 vyráběla Karosa.

Naprosto do detailu

Modeláři z Abrexu jsou v modelářském světě známí pečlivostí při zpracování interiérových detailů. Například na přístrojové desce nové Škody Superb si tak zákazník může prohlédnout navigaci, ovládače kolem displeje, či tlačítko výstražných světel. Věrně je okopírován i titěrný volant. Podle redaktora časopisu Svět motorů Romana Poláčka jsou modely Abrexu nadprůměrně kvalitní. „Jejich doménou jsou zejména modely v měřítku 1:43. U těch dosahují opravdu vysoké kvality. Ve větších modelech mají co dohánět,“ míní Poláček.

Podle Bukovského je tajemství precizních detailů skryto v používání mnoha forem na podobné vozy. „Vozy Octavia, Octavia RS či Octavia Scout mají každý svou formu. Laik by na první pohled nepoznal rozdíl, sběratel ale detaily ocení,“tvrdí Bukovský. Honba za detaily však někdy přináší komplikace. U modelů soutěžních aut musí firma získat licenční souhlas s výrobou od všech firem, které na originálním závodním autě mají svou reklamu. „Někdy jde o nepřekonatelný problém,“ říká Bukovský, který firmu vlastní spolu s Romanem Rabiňákem.

Na škodovku v barvách Veřejné bezpečnosti pak reagoval jeden zákazník přímo nenávistně. „Prý jsme komunisté,“ říká s úsměvem Bukovský.

Vývoj modelu trvá rok

Světovým unikátem je fakt, že firma pokrývá současný výrobní program jedné značky – Škoda Auto. Abrex je jedním ze dvou licencovaných firem, která modely automobilce zajišťuje. Ta část vyrobených modelů sama odebírá a vždy má poslední slovo při schválení modelu Škodovky.

Produkce sahá od starodávné Voituretty Laurin &Klement po model konceptu Škoda Joyster ve žluté metalíze s tónovaným střešním oknem. Současnou novinkou je například Škoda Roomster v měřítku 1:18 se všemi pěti funkčními dveřmi a kapotou. Nejlevnější model stojí v maloobchodě šedesát korun, nejdražší více než dvanáct set.

V Česku vznikají veškeré podklady pro výrobu, která se pak odehrává v Číně. „V roce 2001 jsme začínali se třemi formami v měřítku 1:43, dnes pracujeme s osmdesáti formami v pěti měřítkách. Výroba jedné formy nás stojí okolo milionu korun,“ říká Bukovský. Vývoj každého kovového modelu trvá průměrně jeden rok.

Abrex dodává devadesát procent svého zboží do českých velkoobchodů, registruje ale zvyšující se zájem zahraničních firemních klientů. Souvisí to prý se stále častějším používáním Škodovek jako firemních aut v cizině. „Firmy chtějí modely jako netradiční dárek. Část produkce si odeberou a část nám umožní distribuovat. Tím si zajistí zajímavý reklamní kanál,“ uzavírá Bukovský.

1203 hasiči pracovní odlitek1203 pracovní odlitekFelicia 1996 pick up pracovní odlitekPraga V3S pracovní odlitekPraga V3S pracovní odlitekPraga V3S pracovní odlitekPraga V3S pracovní odlitek

Komentáře

Nikdo nekomentoval.
*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha

NOVINKY NA WEBU

29.11.2014-23:59

Vytvořen profil na Facebooku

1.4.2014-23:59

Nový design stránek - ještě probíhá vychytávání much.
Na základě férové nabídky webzdarma.cz stránky přešly na placený provoz a jsou tedy bez reklam...

14.3.2014-22:55

Spuštěn projekt "NOSTALGIE". Základní přehled hraček Škoda publikován, Postupně bude doplněno podroběnjší info.

Poslední komentáře

Počitadlo

[CNW:Counter]

KONTAKT

paganini(at)cbox.cz